Каде е Македонија?: Дали знаете во која земја од регионот струјата е најскапа, а во која е најевтина?

Цената на струјата за домаќинствата во Црна Гора во првата половина од годинава изнесува во просек 9,7 евроценти за киловат час за опсегот на годишна потрошувачка од 5.000 до 15.000 kWh, објави Заводот за статистика на Црна Гора (МОНСТАТ).

Како што соопшти МОНСТАТ, споредбените податоци на ЕУРОСТАТ покажуваат дека најскапиот киловат струја во регионот плаќаат граѓаните на Црна Гора.

Граѓаните на Албанија плаќаат 9,4 евроценти/KWh, Северна Македонија 9,3, Босна и Херцеговина 8,3, а Србија осум евроценти/KWh.

Најевтиниот киловат од земјите во регионот е во Косово и изнесува 6,5 евроценти за киловат час.

Можеби ќе ве интересира...

Девизните резерви на крајот на октомври 3,92 милијарди евра

BiznisPRO

ЕВН Хоме ќе мора да купува вишок електрична енергија од домаќинствата и индустријата

BiznisPRO

Зголемени инвестициите во откуп на побарувања во корпоративниот сектор

BiznisPRO