Владата донесе оперативен план со кој е предвидено да се вработат 14.685 лица

Владата денеска го разгледа и прифати Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година.

Со Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година се утврдуваат програмите, мерките и услугите за вработување кои ќе обезбедат создавање нови работни места, поддршка за креирање нови работни места и зголемување на вработливоста на невработените лица, посебно на младите, долгорочно невработените и корисниците на право на парична помош од социјална заштита, како и поддршка на невработените лица на кои им престанал работниот однос во текот на кризата предизвикана поради пандемијата со КОВИД-19, односно од 11.03.2020 година.

Оперативниот план за вработување е предвидено да опфати 14.685 лица, а за програмите, мерките и услугите за вработување се предвидени повеќе од 1,8 милијарди денари.

Можеби ќе ве интересира...

Макпетрол: Цените на природен гас и метан за декември намалени

BiznisPRO

Изминатото деноноќие произведени 6.519 MWh електрична енергија – државата купи третина од потребната струја

BiznisPRO

Народната банка и ЕИБ ќе соработуваат за поддршка на зелените финансии

BiznisPRO