Владата на Словенија ги утврди максималните малопродажни цени на горивата, одлуката трае 30 дена

Владата на Словенија ги утврди максималните малопродажни цени на горивата и од утре ќе изнесува 1,50 евра за литар безоловен бензин од 95 октани и 1,54 евра за литар дизел.

Мерката ќе важи 30 дена, јавуваат словенечките медиуми.

Министерот за економија Здравко Почивалшек пред новинарите изјави дека Владата одлучила да ја смири состојбата во областа на моторните горива, па затоа ја одредила највисоката малопродажна цена за доброто на граѓаните и стопанството.

Тој изјави дека во моментов нема потреба од ослободување на резервите на нафтени деривати.

Почивалшек истакна дека во Словенија има доволно количество гориво, така што нема страв од недостиг.

Можеби ќе ве интересира...

Јагленот поскапе повеќе од нафтата: Кризата во Украина ги крена цените на историско ниво, за една година раст од неверојатни 300%

BiznisPRO

Британскиот нафтен гигант ги надмина очекувањата

BiznisPRO

Шпанија произведе повеќе од 50 отсто од електричната енергија од обновливи извори во 2023 година

BiznisPRO