Вредноста на NVIDIA се зголеми за 277 милијарди долари за САМО ЕДЕН ДЕН!

NVIDIA е доминантен играч на пазарот за производство на чипови, но во последните недели растот на компанијата беше толку брз што наскоро би можела да стане највредната компанија во светот.

KapitalRS, за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на акциите на NVIDIA онлајн (т.н. финансиски договор за разлика, англиски CFD) или едноставно сакаат да го прошират своето знаење, подготви бесплатен водич „Како да тргувате со цената на акциите“. Водичот е прилагоден на сите нивоа на знаење и можете да го преземете преку линкот подолу.

Компанијата е во центарот на најсовремениот развој на вештачка интелигенција преку своите специјализирани чипови за вештачка интелигенција, а компаниите како Microsoft, Facebook, Tesla, Samsung и Apple купиле илјадници чипови за нивните производи.

На 22 февруари, компанијата ги објави своите резултати за заработка кои ги надминаа дури и високите очекувања, надминувајќи ги целите и за приходите и за заработката. Ден по објавувањето на резултатите, цената на акцијата скокна за 16,4%. Ова претставува еднодневно зголемување на вредноста на компанијата од 277 милијарди долари – рекордно зголемување на вредноста на компанијата. NVIDIA сега е трета по големина компанија во светот, а само Apple и Microsoft имаат поголема пазарна капитализација.

Извршниот директор на NVIDIA, Џенсен Хуанг, изјави дека резултатите во голема мера се должат на забрзаното пресметување и генеративната вештачка интелигенција и дека вештачката интелигенција достигнала точка од која нема враќање.

Компаниите како Microsoft користат NVIDIA технологија за да развијат генеративна вештачка интелигенција во сите нивни производи. Тие чипови овозможуваат користење на високо моќни чет-ботови кои Мајкрософт има намера да ги спакува во својот софтвер. На овој начин, работните практики ќе се трансформираат и една реченица на настава за четбот може да произведе статија или презентација што инаку би можело да трае со часови.

Истиот принцип може да се примени и во многу други области и компаниите ги препознаа потенцијалните намалувања на трошоците и зголемувањето на производството што може да ги претставува револуцијата на ВИ.

Можеби ќе ве интересира...

Џеф Безос ги продаде акциите на Амазон за околу 2 милијарди долари

BiznisPRO

ГЕРМАНСКИ ПРАВИЛА: Ако го направите ова во стан може да добиете казна до 5.000 евра

BiznisPRO

Девизните резерви зголемени за 41,9 милиони евра

BiznisPRO