За Германците, цените не пораснале толку многу од 1949 година: Поскапување од 132,2 отсто за 12 месеци

Производните цени во Германија продолжуваат да растат со вртоглаво темпо, па во септември тие беа за 45,8 отсто повисоки од 12 месеци порано.

Во август и септември е забележан најбрзиот годишен раст на цените на производителите од почетокот на мерењето во 1949 година.

Главен двигател на поскапувањето и натаму е цената на енергенсите, која за 12 месеци е повеќе од двојно зголемена од 132,2 отсто. Дополнително, нагло поскапеа и полупроизводите, инвестициите и производите за широка потрошувачка, делумно поради енергетските производи.

Без енергијата, цените на производителите се зголемија за 14 отсто на годишно ниво во септември, соопшти Федералното биро за статистика.

Економистот на Комерцбанка Ралф Золвин оценува дека основната стапка е добар знак, бидејќи навестува олеснување на ценовната инфлација.

Золвин ова го припишува на повеќемесечното затишје на цената на полупроизводите, додавајќи дека се надева на одредено намалување на притисокот врз цените на производителите во следните неколку месеци.

Тие цени пораснаа повеќе отколку што прогнозираа економистите од август до септември, за 2,3 наместо 1,5 отсто. Инаку, месечниот скок од 7,9 отсто меѓу јули и август е нов рекорд.

Цените на производителите го одразуваат инфлацискиот притисок на ниво на производство, односно цените по кои производителите ги продаваат своите производи.

Тие се сметаат за ран показател за инфлацијата, бидејќи обично се прелеваат во малопродажните цени.

Можеби ќе ве интересира...

Годишната стапка на инфлација во Франција се зголеми

BiznisPRO

ДОАЃААТ КИНЕСКИТЕ ЕЛЕКТРИЧНИ АВТОМОБИЛИ КОИ ЌЕ СЕ ПРОДАВААТ ПОД 10.000 ЕВРА – BYD ги испорача првите возила на европскиот пазар

BiznisPRO

Празнична магија во австриската престолнина: варено вино во Виена чини 5 евра, но ќе платите ТРОЈНО ПОВЕЌЕ ако не внимавате на еден детаљ

BiznisPRO