ЗЕМЈОТРЕС ВО ЕКОНОМИЈАТА: Повеќе од 50.000 компании згаснаа во Германија за половина година

Во првата половина на 2023 година, 50.600 поголеми германски компании ги затвориле вратите, односно 12,4 отсто повеќе од минатата година, објави Федералното биро за статистика.

Истовремено, регистрирани се 62.700 нови фирми чиј облик или број на вработени укажуваат на поголемо економско значење.

Од почетокот на јануари до крајот на јули во земјава се затворени вкупно 246.500 фирми, 14 отсто повеќе од првата половина на 2022 година.

Во исто време, вклучувајќи ги малите бизниси и бизнисите со скратено работно време, судовите регистрираа 317.600 нови фирми, десет проценти повеќе од минатата година, според статистичарите.

Можеби ќе ве интересира...

Се очекува напредок во преговорите Украина-Русија: Еврото зајакнува во однос на доларот, индексот на доларот паѓа

BiznisPRO

Унилевер отпушта 7.500 работници ширум светот и ја отпушта својата единица за сладолед

BiznisPRO

Невидено 32 години: 211,4 отсто инфлација во Аргентина

BiznisPRO