ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЈАТА: Годишната стапка на инфлација во Португалија во април 2,2%

Годишната стапка на инфлација во Португалија падна во април од 2,3 отсто во март на 2,2 отсто, во согласност со претходната прелиминарна проценка, објави денеска на својата веб-страница Португалскиот национален институт за статистика.

Цените на енергијата во Португалија се зголемија за 7,9 отсто, забрзувајќи во споредба со мартовските 4,8 отсто поради базните ефекти од април минатата година.

Годишната основна стапка на инфлација во Португалија исто така падна во април, од 2,5 отсто во март на 2 отсто.

На месечна основа, инфлацијата во Португалија е зголемена за 0,5 отсто во однос на март.

Ако априлската инфлација во Португалија ја измериме со хармонизираниот индекс на потрошувачки цени (HICP) што го користи Еуростат, таа забави од мартските 2,6 на 2,3 проценти.

Можеби ќе ве интересира...

Нова одлука: Овие станари имаат право на државен стан

BiznisPRO

„Бадвајзер“ подарува илјадници лименки пиво поради забраната за послужување алкохол на Светското првенство во Катар

BiznisPRO

Цените на нафтата се стабилизираа

BiznisPRO