Американската централна банка сè уште предвидува три намалувања на каматните стапки оваа година и покрај инфлацијата

Централната банка на САД денеска соопшти дека останува на очекувањата дека ќе ја намали основната каматна стапка три пати оваа година и покрај знаците дека инфлацијата останува изненадувачки висока, но предвиде дека тоа ќе го прави поретко во 2025 година и малку ја зголеми прогнозата за инфлацијата.

По завршувањето на денешниот состанок, претставниците на Федералните резерви објавија дека петти пат по ред ги задржуваат каматните стапки непроменети.

Тие во новата квартална проекција предвидуваат дека оваа и следната година ќе опстојува посилен раст, но и тврдоглава инфлација и дека како резултат на сето ова каматите ќе мора да останат малку повисоки уште долго време.

Според нив, следната година ќе има три, а не четири намалувања на каматите, како што предвидуваа лани во декември.

Федералните резерви предвидуваат дека базичната инфлација, која ги исклучува храната и енергијата, ќе продолжи да биде 2,6 проценти до крајот на 2024 година – повисока од прогнозата од 2,4 проценти.

Во јануари годинава основната инфлација беше 2,8 отсто.

Генерално, Федералните резерви укажуваат дека креаторите на политиката очекуваат економијата на САД да продолжи да се движи по една необична комбинација: здрав пазар на труд и економија во тандем со инфлацијата која продолжува да се „лади“, само постепено отколку што очекуваа пред три години. месецот.

АП оценува дека намалувањето на каматната стапка на крајот може да доведе до намалување на трошоците за купување куќи и автомобили, купување преку кредитни картички и деловни заеми. Тоа може да ги подобри и шансите на американскиот претседател Џозеф Бајден да добие втор претседателски мандат.

Актуелниот мандат на Бајден е оптоварен со широко распространето јавно незадоволство поради високите цени и тој би имал корист од позитивното економско засилување од пониските трошоци за задолжување.

Можеби ќе ве интересира...

Објавена нова листа на милијардери: Кој е на врвот сега

BiznisPRO

Дали е проблемот студеното време: Падна продажбата на пиво во Холандија

BiznisPRO

ИСПЛАТАТА ЌЕ ПОЧНЕ ОВОЈ МЕСЕЦ – еве кој сѐ ќе земе пари од владината помош, законот усвоен и пратен на усвојување по скратена постапка

BiznisPRO