Apple ќе мора да им исплати на корисниците на некои од старите iPhone уреди повеќе од 300 евра: Ова е причината

Ако сте купиле iPhone 7 или 7 Plus што имал проблеми со микрофонот, може да имате право да добиете помеѓу 50 и 349 долари како дел од тужбата на Apple од 35 милиони долари.

Сепак, пред да почнете да ги триете рацете и да подготвувате патување до морето, има улов. За да ги исполнувате условите за компензација, мора да сте жител на САД и да имате доказ за сопственост на iPhone 7 или 7 Plus помеѓу 16 септември 2016 година и 3 јануари 2023 година. Знаеме, разочарувачки. Исто така, мора да го пријавите проблемот со звукот во тој рок и доказ дека сами сте платиле за поправката. Ако ги исполнувате сите горенаведени услови, одете на официјалната веб-страница на тужбата за колективна акција и поднесете барање во предвидениот рок.

Во тужбата, која беше поднесена до Окружниот суд на САД за Северната област Калифорнија во 2019 година, се наведува дека iPhone 7 и 7 Plus имале неисправен аудио чип што резултирало со различни проблеми, вклучително и проблеми со повиците.

Проблемот прво беше припишан на погрешно претставување на iOS 11.3 пред да се утврди дека е предизвикан од неисправен аудио IC. Apple на крајот понуди бесплатни поправки за сите засегнати уреди, но тоа не ги спречи разочараните сопственици да одат на суд.

Во 2019 година, Apple беше тужен поради проблемот во повеќе сојузни држави во САД, со жалби дека компанијата ги прекршила законите за заштита на потрошувачите и ја прекршила гаранцијата. И покрај тоа што се согласи на спогодбата, Apple негираше каква било погрешна постапка, а судот што ја сослуша колективната акција не пресуди во корист на Apple или на корисниците.

Можеби ќе ве интересира...

Еве каде се работи најкратко, а каде најдолго до пензија

BiznisPRO

Маск планира да отпушти три четвртини од вработените на Твитер, се шират документи

BiznisPRO

ПАЃААТ ЦЕНИТЕ НА НАФТАТА: Состанок се очекува поради дневните ограничувања на производството во наредната година

BiznisPRO