Блокирани 6,2 милијарди долари – Санкциите за рускиот имот во Швајцарија само ќе растат

Вредноста на руските санкционирани средства во Швајцарија е 5,75 милијарди швајцарски франци (6,17 милијарди долари), според извештаите доставени до владата досега, изјави владиниот претставник Ервин Болингер на денешната прес-конференција.

Болингер рече дека тој број веројатно значително ќе се зголеми во наредниот период.

– Денеска за прв пат можам да ви дадам показател за висината на замрзнатите средства. СЕКО до денес е информирана за средствата и средствата во вкупен износ од околу 5,750 милијарди швајцарски франци – посочи тој.

SECO досега одбиваше да даде проценка за обемот на средствата што се замрзнати или потенцијално предмет на санкции.

Тој додаде дека во наведената сума се вклучени и бројни недвижности во швајцарските туристички центри.

Можеби ќе ве интересира...

Само осум проценти од работниците се вратија на работа во канцелариите на Менхетен по коронавирусот

Бизнис про

„На некои земји им се заканува глад поради војната“

Бизнис про

Ќе работат 4 дена во неделата: Вработените во оваа земја ќе може да ги исклучуваат телефоните за време на викендите и ќе можат да ги игнорираат пораките од шефовите

Бизнис про