Чиле делумно ја укина дозволата за центарот на Гугл и бара построги еколошки проверки

Чилеанскиот суд денеска делумно ја откажа дозволата на Google за изградба на центар за податоци во јужноамериканската земја и побара од американската компанија да ги земе предвид ефектите од климатските промени во споменатиот случај.

Google доби одобрение за центар за податоци од 200 милиони долари во Сантијаго на почетокот на 2020 година, но проектот оттогаш предизвика бес кај жителите и локалните власти поради неговото потенцијално влијание врз воздухот во главниот град

Судот побара од компанијата да ги земе предвид ефектите од климатските промени при оценувањето на водената компонента во Сантијаго и, доколку е потребно, да ја земе предвид можната модификација на системот за ладење на серверите поврзани со проектот.

Можеби ќе ве интересира...

Цената на струјата го запре производството на челик во Германија

BiznisPRO

Мајкрософт отпушта 1.900 вработени во две компании

BiznisPRO

Опфатени широк спектар на серии: BMW повлекува повеќе од 370.000 возила поради ГОЛЕМ ДЕФЕКТ

BiznisPRO