ЧЛЕНКИТЕ НА ЕУ ПОДЕЛЕНИ: Брисел предложи нов сет мерки против поскапувањето на енергијата

Европската комисија предложи нов сет на итни мерки за борба против растот на цените на енергијата, но не се воведени ограничувања за цената на гасот бидејќи членките на ЕУ сè уште се поделени околу ова прашање.

Предлозите, за кои е потребно одобрение од членките на ЕУ, се најновите напори на блокот за решавање на зголемените цени на енергијата и проблемите со снабдувањето со гориво.

Европската комисија побара од членките на блокот да изготват предлог за определување на привремена „максимална динамична цена“ за трговија во гасниот центар во Холандија, што ќе послужи како дестинација за трговија со гас во Европа.

Комисијата ја опишува мерката како „последна опција“ и дека треба да се исполнат условите за ограничувањето на цената, вклучително и дека тоа не предизвикува зголемување на побарувачката за гас во Европа.

ЕУ предложи други мерки во обид да ги спречи високите цени со прилагодување на регулативите на енергетскиот пазар.

Од земјите-членки се бара заеднички да купат 15 отсто од потребната количина неопходна за постигнување на целта на ЕУ за полнење на капацитетите за складирање гас до 90 отсто од капацитетот до 1 ноември следната година.

Можеби ќе ве интересира...

Корисниците на некои руски банки го изгубија пристапот до Apple Pay и Google Pay

Бизнис про

Германската економија на тест: Од јануари цената на енергијата ќе се зголеми за 54 отсто

Бизнис про

Дали пелетите слабо се трошат? Паднаа и до 220 денари по вреќа – Дали и оваа зима ќе се грееме со клими?

Бизнис про