Директорот на Bosch: Уште децении до целосна електрификација на сите возила во Светот

Извршниот директор на германската инженерска групација Бош верува дека возилата со мотори со внатрешно согорување ќе бидат потребни уште најмалку 35 години пред да заврши електрификацијата на патниот транспорт.

Доколку веднаш се смени целото глобално производство од 90 милиони возила, ќе бидат потребни 16 години за да се смени целата „флота“, вели Стефан Хартунг во текстот објавен во неделата на веб-страницата на Пионер.

Bosch е клучен снабдувач за автомобилскиот сектор.

Но, во реалноста, моторите со внатрешно согорување ќе продолжат да се произведуваат и ќе треба да се заменат.

„Ќе бидат потребни најмалку 30 до 35 години за да се електрифицираат сите автомобили ширум светот“
„Ќе биде потребно двојно повеќе време, најмалку 30 до 35 години, за да се електрифицираат сите автомобили ширум светот“, рече Хартунг.

Тој додаде дека, дополнително, одредени возила не можат да се електрифицираат и дека технологијата за внатрешно согорување ќе мора да продолжи да се произведува во Германија.

„Не можете да ги принудите клиентите надвор од Европа да не го користат“, рече Хартунг.

Напомена и дека има потреба од новини кои се уште не постојат, а како пример ги наведе земјоделските возила.

Жетварите работат и до 12 часа дневно со моќност од 250 до 300 киловати. „Со батеријата потребна за тоа, возилото веројатно ќе потоне во земја“, рече тој.

Хартунг, исто така, додаде дека електрификацијата е растечки пазар и дека производителите на автомобили сега велат дека конверзијата ќе трае подолго од претходно очекуваното.

Но, тој негираше дека Европската унија поставила пребрза цел.

„Со климатските цели, важно беше да се постави цел“, рече тој.

Можеби ќе ве интересира...

Одлична вест: Јулската пензија ќе се исплаќа предвреме и во групи – еве од кога

BiznisPRO

ПОТРЕБНИ СЕ НАД 8000 РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: Услужните дејности и продажбата со 2.688 слободни работни места

BiznisPRO

Владата одлучи да не важи препораката – Маркетите и киосците нема да работат за Божиќ

BiznisPRO