фото Pixabay

Драстично паднал бројот на говеда во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2023 година, во споредба со 2022 година, вкупниот број на говеда е намален за 9.7 %. Намалување на бројот на говедата е забележано кај индивидуалните земјоделски стопанства, a кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги) е забележано зголемување.

Бројот на свињите во 2023 година, во споредба со 2022 година, е зголемен за 5.9 %. Зголемување на бројната состојба е забележано во двата сектори.

Вкупниот број на овци во 2023 година бележи пад од 9.2 %. Во истиот период, бројот на козите бележи пораст за 6.7 %.

Бројот на живината во 2023 година, во споредба со претходната година, е зголемен за 11.8 %.

Можеби ќе ве интересира...

Нови еколошки правила за свињи и живинарски фарми

BiznisPRO

МЗШВ: Информација до земјоделците дека во тек е аплицирањето за финансиска поддршка за складирање на пченица и јачмен од домашно производство од род 2023 година

BiznisPRO

Се продолжува рокот за аплицирање за мерката за набавка на вештачки ѓубрива за есенската сеидба

BiznisPRO