Индекси на цените во земјоделството, февруари 2024 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во февруари 2024 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 3.7 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 15.9 %.

Во февруари 2024 година, во споредба со февруари 2023 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени средства во земјоделството) изнесува 95.6, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во земјоделството) изнесува 106.3.

Во делот аутпут, во февруари 2024 година, во споредба со февруари 2023 година, индексот на цените на растителното
производство изнесува 81.5, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 104.6.

Можеби ќе ве интересира...

ПРОДОЛЖУВА ТРЕНДОТ НА РАСТ: Цената на маслиновото масло драстично порасна за една година

BiznisPRO

Зошто Австријците се откажуваат од органското производство?

BiznisPRO

АФПЗРР: Повик до откупувачите на сончоглед да достават податоци за извршениот откуп

BiznisPRO