ЕУ размислува за ограничување на цените на струјата

Брисел – Амбасадорите на земјите од ЕУ во Брисел разговараат за предлозите за решавање на поскапувањето на струјата, бидејќи се повеќе земји бараат ограничување на максималната цена на струјата.

Европската комисија најави дека до средината на мај ќе ги претстави можните решенија за оптимизирање на пазарот на електрична енергија, регулирање на цените во итни случаи со евентуално одвојување на цените на бензинот од цените на струјата и нудење на членовите опции за итна државна помош за компаниите погодени од зголемените цени на енергијата. .

Брисел наведува дека актуелната геополитичка ситуација бара дополнителни краткорочни мерки за решавање на нерамнотежата на пазарот во областа на енергетиката, како и мерки за обезбедување снабдување во наредните години.

За таа цел, се предлага да се пополнуваат 90 проценти од капацитетите за складирање гас секој октомври со цел да се обезбеди сигурност во снабдувањето со ЕУ во текот на зимата.

Цените на бензинот на европските пазари нагло пораснаа од есента, што, според Брисел, е последица на намалените испораки на гас од Русија и недоволното складирање во текот на летните месеци.

Во ситуација кога цените на енергенсите во ЕУ достигнуваат рекордни високи, ЕУ се согласува дека во наредниот период мора да се обезбеди независност на Европа од руските фосилни горива.

Меѓу другото, Брисел ја обвини Москва дека го користи гасот како „политички лост“ за да предизвика дестабилизација на енергетскиот пазар во Европа.

Во исто време, во ЕУ нема консензус за вклучување на трговијата со гас во новиот пакет санкции против Русија, како што направија САД и Велика Британија.

Иако Брисел забележува дека „сите опции се на маса“ кога станува збор за можни нови санкции против Москва, поради агресијата кон Украина, очигледно е дека ЕУ увезува 40 отсто од потребниот гас од Русија и дека нема замена. за тоа во моментов.

Лидерите на ЕУ на самитот во Брисел на 24 и 25 март ќе разговараат и за енергетскиот сектор, а во фокусот на дебатата ќе биде ограничувањето на цената на струјата.

Можеби ќе ве интересира...

Значителен пад на цената на струјата се очекува во ноември

Бизнис про

Бензинот и дизел горивото имаат рок на траење: Можат побрзо да се расипат кога се чуваат дома

Бизнис про

Во Германија 3,4 милиони луѓе ќе добијат по 200 евра: Еве кој има право на отштета

Бизнис про