ЕУ усвои нова регулатива за брзи финансиски трансакции

Европскиот Совет усвои Регулатива за инстантните плаќања со која на граѓаните и на компаниите ќе им биде овозможено да префрлаат пари на сметки во рок од десет секунди во секој период од денот, вклучително и надвор од работното време, во која било земја членка на ЕУ и на Европската економска област.

„Новите правила ќе ја подобрат стратешката автономија на европскиот економски и финансиски сектор, бидејќи ќе помогнат да се намали секое прекумерно потпирање на финансиските институции и инфраструктури од трети земји. Подобрувањето на можностите за движење на паричните текови ќе донесе придобивки и за граѓаните и за компаниите и ќе овозможи иновативни услуги со додадена вредност,“ информира Советот на ЕУ.

Инстат финасиските плаќања во евра ќе се вршат преку банките, кои за нив не смеат да наплаќаат надоместоци повисоки од трошоците за стандардните кредитни трансфери.

Регулативата е дел од мерките за заокружување на процесот за создавање на вистински единствен пазар на капиталот на ЕУ, чија цел е да се овозможи проток на инвестициите и заштедите низ сите земји членки на Унијата во интерес на граѓаните, бизнисите и инвеститорите.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата во Македонија – Нафтата на светските берзи паѓа

BiznisPRO

СПИСОК НА СКОРО 600 ПРОИЗВОДИ: Луксузни предмети забранети за извоз во Русија и Белорусија

BiznisPRO

Пазарите продолжуваат да дивеат: Цената на гасот во Европа е 1.800 долари за илјада кубни метри

BiznisPRO