Еве што ќе следува за татковците во Црна Гора по раѓање на дете

Во иднина татковците во Црна Гора би имале право на 10 платени работни дена и два месеци родителско отсуство од работа по раѓањето на детето, како што е предвидено со измените на Законот за работни односи на таа земја.

Овој весник има за цел да ги поттикне татковците повеќе да го користат правото на родителско отсуство по раѓањето на детето, пренесува РТЦГ.

„Со измените на законот за работни односи ќе се предвиди платено отсуство од работа за татковците по раѓањето на детето во траење од 10 работни дена, како и минимален период на родителско отсуство во траење од два месеци, кое нема да може да се пренесува од еден на друг родител. – рече Анѓела. Башовиќ од Министерството за труд.

Од РТЦГ наведуваат дека со измените на Законот за работни односи, работата од дома во иднина ќе биде попрецизно дефинирана и усогласена со европските стандарди, а една од новините е што работодавачот е должен да му обезбеди на работникот опрема и средства за работа од дома.

„Институтот за работа надвор од просториите на работодавачот е доброволен и вработените, доколку не прифатат дека не ја вршат работата на тој начин, нема да трпат штетни последици“, објаснува Анѓела Башовиќ од Министерството за труд.

Можеби ќе ве интересира...

Колку вреди крипто пазарот?

BiznisPRO

Македонски фирми бараат работници – Дури 9.518 слободни работни места.

BiznisPRO

Русија го изненади ММФ

BiznisPRO