Европската унија денеска деблокираше околу две милијарди евра од средствата наменети за Унгарија

Европската унија денеска деблокираше околу две милијарди евра од средствата наменети за Унгарија.

Ова доаѓа откако владата на премиерот Виктор Орбан постигна напредок во условите поврзани со образованието и родовата еднаквост.

Средствата се дел од вкупната сума од околу 30 милијарди евра што ЕУ одлучи да ги замрзне за Унгарија пред повеќе од една година, пред се поради ситуацијата поврзана со владеењето на правото и корупцијатa.

Во декември беа деблокирани 10,2 милијарди евра, откако Будимпешта исполни одредени барања на Брисел поврзани со зајакнување на независноста на судството.

Портпаролот на Европската комисија Стефан де Керсмакер наведува дека со одобрувањето на последната транша, износот на средствата до кои ЕУ сè уште го блокира пристапот до Унгарија падна на околу 19 милијарди евра. Околу половина од нив се грантови и заеми за закрепнување од ковид, а другата половина се таканаречените кохезиони фондови.

Можеби ќе ве интересира...

Аеродроми со најмалку доцнења: Половина од ТОП 10 се наоѓаат во САД

BiznisPRO

Израел со највисока стапка на економски раст во последните 21 година и во светски рамки

BiznisPRO

Инфлацијата во Британија е највисока во последните 40 години

BiznisPRO