Германските компании очајно бараат ИТ експерти, платите високи

Криминалците сè повеќе ги напаѓаат компјутерските системи на германските компании, а тие се очајни да ангажираат експерти и да се заштитат.

Мнозинството не успева, соопшти во петокот Федералното биро за статистика, како што пренесе агенцијата ДПА.

Имено, минатата година се интензивираа проблемите со регрутирањето на специјалисти.

Повеќе од три четвртини од компаниите кои барале таканаречени ИТ работници, 77 отсто од нив пријавиле потешкотии во пополнувањето на испразнетите позиции, додека 58 отсто од нив се пожалиле на истото пет дена претходно.

Инциденти минатата година пријавиле 15 отсто од германските компании со најмалку 10 вработени, седум процентни поени повеќе од три години претходно.

Инаку платите на ИТ техничарите во Германија се доста високи и натпросечни во однос на други позиции.

Можеби ќе ве интересира...

Проблем со одмрзнување на шофершајбната: Познатиот американски производител на автомобили повлекува 200.000 хибриди на Jeep

BiznisPRO

КРИПТОВАЛУТИТЕ ПОВТОРНО ВО ЦРВЕНО – голем пад на пазарот на дигиталните пари

BiznisPRO

Подобро од другите: Apple сега вреди повеќе од 3 познати компании ЗАЕДНО

BiznisPRO