„Германските складишта за гас може да се полнат повеќе од 100 проценти“

Иако капацитетите за складирање гас во Германија се речиси 100 отсто полни, здружението за складирање INES вели дека е можно да се складира уште малку пред времето да стане постудено.

„Под оптимални услови, сосема е можно складиштата за гас да достигнат пополнетост од повеќе од 100 проценти“, рече извршниот директор на Иницијативата Energien Speichern (INES) Себастијан Блечке.

Факторите како што се температурата, калориската вредност или дури и притисокот на возводната гасна мрежа влијаат на тоа колку гас може да се складира. Сепак, тој предупреди да не се чека предолго пред да се додаде дополнителен гас во складиштето.

„Падот на температурата и поврзаното зголемување на потрошувачката на гас ќе го лиши пазарот од можноста да продолжи да складира гас“, изјави Блеке за ДПА.

Веќе има магацини чие моментално ниво на полнење го надминува посочениот работен волумен на гас.

Можеби ќе ве интересира...

Биткоинот имаше вредност од 33.830 евра: Вкупен обем на трговија за 24 часа 26,1 милијарди

BiznisPRO

ММФ призна: Руската економија се развива подобро од очекуваното

BiznisPRO

Руската рубља е најсилна во однос на доларот и еврото од крајот на јуни

BiznisPRO