Ги зголемија маржите: Нема да верувате колку заработува автомобилската индустрија

Компанијата за ревизија и консултации Ернст и Јанг (EY) анализираше 16 од најголемите светски автомобилски компании.

Ги откри рекордните вредности на некои клучни фигури за 2023 година, пишува угледниот словенечки Avto Magazin.

Вкупната продажба на автомобили е зголемена за 14 отсто на 2,05 милијарди евра. Добивката порасна за цели 15 отсто и достигна 176 милијарди евра. Со 8,6 отсто, маржата е нешто повисока од минатогодишните 8,5 отсто, пишува Индекс. Во споредба со 2022 година, растот на продажбата е седум проценти.

Дополнително, слабиот јапонски јен им помогна на јапонските автомобилски компании да го зголемат профитот за 65 отсто и да ја зголемат продажбата за 22 отсто.

Другите компании се развиваа значително помалку динамично, а германските производители забележаа вкупен раст на добивката од само седум проценти. Меѓу компаниите со најголема профитна маржа, Mercedes-Benz води со маржа од 12,8 отсто, пред евро-американската групација Stellantis (12,1 отсто) и минхенскиот конкурент BMW (11,9 отсто).

Можеби ќе ве интересира...

Добра вест за милиони работници во Германија: Доаѓаат пари

BiznisPRO

Кока Кола се пофали со раст на продажбата во Мексико и Германија

BiznisPRO

Германската Амбасадорка во посета на Алкалоид

BiznisPRO