Глобалната продажба на електрични автомобили во 2023 година се зголеми за 31 отсто

Во 2023 година, продажбата на електрични автомобили во светот се зголеми за 31 отсто на годишно ниво на 13,6 милиони.

Годишниот раст на продажбата на електрични автомобили е практично преполовен во однос на 2022 година, кога изнесуваше 60 отсто.

Рекорден месец беше декември, кога беа продадени 1,5 милиони електрични возила. Компанијата очекува дека продажбата на електрични возила во светот ќе се зголеми за 25 до 30 проценти во 2024 година.

Можеби ќе ве интересира...

Нов скок на цените: Светскиот пазар забележа пораст на цената на нафтата

BiznisPRO

„Ново злато“: Цената на оваа храна скокна до небото

BiznisPRO

Паѓа вредноста на доларот

BiznisPRO