Го преплавија српскиот пазар: Русите основаа околу 7.000 компании

Руските граѓани имаат основано 6.976 компании во Србија од почетокот на војната во Украина.

И покрај оваа бројка, под знак прашалник е дали сите овие компании ќе придонесат за растот на српската економија или се само начин руските граѓани да добијат дозвола за постојан престој во Србија со која дополнително ќе обезбедат визи за европските Земјите на Унијата, или да се откажат од воената служба во Русија, покажа анализата на Центарот за европски политики (ЦЕП), пишува Seebiz.

Новата генерација руски мигранти ја сочинуваат млади луѓе од средната и високата средна класа, вработени во ИТ секторот кои работат од далечина. Најголем број компании основани од руски граѓани има во технолошкиот сектор. Програмирањето и консалтингот се доминантни меѓу руските бизниси во Србија. Покрај тоа, руските мигранти се занимаваат со гостопримство, малопродажба или водат салони за убавина, според ЦЕП.

ЦЕП наведува дека е голем предизвик регистрирањето на точниот број на Руси кои живеат во Србија, а ситуацијата дополнително се искомплицирала поради разликите во медиумските извештаи и официјалните бројки, пишува Б92.

На пример, Европската комисија ги презентираше податоците дека 219.153 руски државјани влегле во Србија од февруари 2022 до јуни 2023 година. Но, за разлика од тоа, МВР на Србија тврди дека оваа бројка е значително поголема, односно дека 370.000 Руси влегле во земјата од Од февруари 2022 до април 2023 година. Сепак, Министерството го призна заминувањето на 340.332 руски државјани во истата временска рамка.

Во Србија 30.000 Руси успешно добија дозволи за привремен престој, така што ова е единствениот точен статистички показател, истакнува ЦЕП. ЦЕП наведува дека пристигнувањето на руските граѓани не ги погоQдило само Белград и Нови Сад, туку и некои оддалечени региони на Србија, како Суботица и Ниш.

Постигнувањето на практични слободи (можноста за отворање на повеќевалутни банкарски сметки, добивање виза за земјите од Европската унија, пристап до пазарот на трудот, па дури и откажување од руската воена служба) зависи од добивањето валидна дозвола за постојан престој. Сепак, можностите за добивање ваква дозвола во Србија се ретки. Освен стапување во брак со српски државјани, дел од можностите за вадење документи се и значителни инвестиции во недвижен имот или обезбедување вработување во српска компанија.

Можеби ќе ве интересира...

Поранешниот директор на Пума сега ќе го води Адидас

BiznisPRO

Голем пад на цените на нафтата на светските берзи

BiznisPRO

„Фолксваген“ го запира производството во Русија и го прекина извозот

BiznisPRO