Холандија влезе во рецесија: Цените на храната и сметките за струја растат

Холандската економија влезе во рецесија бидејќи во вториот квартал падна за 0,3 отсто на квартална основа, според првата проценка објавена во средата од Statistics Netherlands.

Петтата по големина економија во еврозоната се намали втор квартал по ред, по падот од 0,4 отсто во првите три месеци од оваа година.

Економскиот раст во Холандија беше речиси пет проценти годишно во 2021 и 2022 година во брзото закрепнување од последиците од СОВИД-19.

Првата постпандемиска рецесија беше поттикната од падот на потрошувачката и извозот, бидејќи зголемената инфлација ги зголеми цените на храната и сметките за електрична енергија во Холандија и нејзините трговски партнери.

Потрошувачката на потрошувачите е намалена за 1,6 отсто, додека извозот е за 0,7 отсто помал во однос на првите три месеци од оваа година, пренесува Индекс.

Инфлацијата во Холандија опадна откако достигна врв од 14,5 отсто во септември минатата година, но сепак беше релативно висока и изнесуваше околу шест отсто во вториот квартал од 2023 година.

Можеби ќе ве интересира...

Драстичен пад на цените на нафтата на светските берзи

Бизнис про

Субвенциите за купување на куќа или стан од 50.000 евра можат да стигнат до 20.000 евра: Целосен прирачник како да аплицирате за нов стан/куќа и да добиете субвенции

Бизнис про

СЗО: По пандемијата доаѓаат уште пострашни проблеми

Бизнис про