Кина развива нови квалитетни производствени сили

Кина ќе продолжи да постигнува резултати во развојот на нови квалитетни производствени сили, а нејзината економија ориентирана кон иновации ќе обезбеди нова виталност и ќе донесе нови можности за глобалниот економски развој.

Ова го изјави кинескиот амбасадор во Подгорица, Фан Кун.

Тој во авторскиот текст насловен Кинеска производна сила со нов квалитет, наведе дека кинеската економија на тој начин ќе даде поголем придонес во градењето на заедница со заедничка иднина за човештвото, пренесува Мина.

„На 5 март, кинеската влада предложи во новиот работен извештај за оваа година да се забрза развојот на нова квалитетна производна сила“, се сеќава Фан.

Кинескиот претседател Си Џинпинг за прв пат го предложи концептот на „нова квалитетна производна моќ“ во септември за време на работната посета на провинцијата Хеилонгџијанг, по што посвети специјална серија дискусии и планови на оваа тема.

„Што е новоквалитетна продуктивна моќ? Во буквална смисла, тоа е нов вид продуктивност што се разликува од традиционалната и се заснова на технолошки иновации“, рече Фан.

Според него, гледајќи наназад во историјата на развојот на човековата цивилизација, продуктивноста е способност на луѓето да ја трансформираат и освојуваат природата, одлучувачка сила и извор на мотивација што го промовира континуираниот развој на човековата цивилизација.

„Со трансформацијата и промената на производната моќ, човековата цивилизација може да продолжи и да се развива. Во античко време, употребата на камени алатки го означувала почетокот на цивилизацијата, а човекот ги користел законите на природата во служба на производството и животот. Човечката цивилизација тогаш влезе во нова фаза Вотс „Подобрената парна машина ја запали индустриската револуција, масовното производство со помош на машини го замени рачното производство, па продуктивноста се развиваше брзо, а светската цивилизација потоа влезе во ерата на индустријализација“, вели Фан.

Тој изјави дека со влегувањето во ерата на информации, новите технологии како што се интернетот, големите податоци, cloud computing и blockchain едноставно цветаат. Сè е меѓусебно поврзано и интелигентно произведено. Човечкото производство и живот влегоа во ерата на компјутеризација, интелигенција и паметна технологија.

„Популарната вештачка интелигенција и автопилотот во возењето имаат потенцијал да го поткопаат нашето традиционално производство и начин на живот и да претставуваат нова производна сила која е сосема различна од сите претходни технолошки форми“, рече Фан.

Можеби ќе ве интересира...

Осцилации на светскиот пазар: По потезите на Кина, цената на нафтата е во пораст

BiznisPRO

Падна на вредноста на доларот

BiznisPRO

КОМПАНИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА СО НАМАЛЕНИ ИНВЕСТИЦИИ: Погледнете зошто се случи тоа

BiznisPRO