Хрватите полудеа по акциите на оваа ИТ компанија: Од почетокот на годината скокнаа за 100 отсто

Поради падот на цената на акциите на акциите на „Спана“, која на тргувањето во петокот изнесуваше повеќе од пет отсто, што во случајот на таа акција е граница за започнување на т.н. балансирање на понудите, Загрепската берза автоматски побара изјава од компанијата.

Како и во повеќето слични случаи, од администрацијата на Шпан одговорија дека не се запознаени со нови околности или факти кои влијаат или би можеле да влијаат на цената, надвор од информациите кои претходно беа доставени до Берзата во соопштенија.

Тргувањето во петокот заврши со дневен пад на цената од 5,4 отсто, на 55,60 евра.

„Спан“ ѕвезда на Загрепската берза
Акциите на „Спан“ се едни од најмладите ѕвезди на ЗСЕ, а освен што се меѓу најликвидните, овој атрибут е проследен и со силен раст на цената.

И по падот на крајот на минатата недела, нејзината пазарна цена ја надминува онаа од почетокот на годината за повеќе од 50 проценти. Но, и пред 20 дена беше во плус од речиси 100 отсто во однос на крајот на минатата година (71 наспроти 35,57 евра).

На берзите каде дневен промет е околу еден милион евра, неблагодарно е да се бара значењето на краткорочните осцилации, бидејќи со таква ликвидност кај многу акции релативно големи движења се предизвикани од не особено големи трансакции.

Можеби ќе ве интересира...

Ќе ни се удри од глава: Германските производители го критикуваат воведувањето царини за кинеските автомобили

BiznisPRO

Цукерберг стана сточар: Ќе одгледува прескап добиток и ќе го храни со пиво и јаткасти плодови

BiznisPRO

Ќе пораснат приходите: Во буџетот дополнителни 170 милиони евра за повисоки плати и пензии за 2024 година

BiznisPRO