фото jannonivergall / pixabay

Хрватското индустриско производство падна

Хрватското индустриско производство во јануари падна за 1,3 отсто на годишно ниво, објави денеска на својата веб-страница Хрватскиот државен завод за статистика (ДЗС).

Во декември претходно во Хрватска беше забележан пад на индустриското производство за 0,9 отсто на годишно ниво.

Најголем годишен пад на производството во јануари е забележан во категориите Рударство и вадење од 3,9 отсто, Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација од 3,6 отсто, Преработувачка индустрија за 0,6 отсто.

За разлика од нив, производството на кокс и рафинирани нафтени деривати се зголемило на годишно ниво за дури 124,3 отсто. Индустриското производство во Хрватска во јануари не се промени на месечна основа.

Бројот на вработени во хрватската индустрија во јануари е намален за 2,4 отсто во однос на истиот месец лани.

Можеби ќе ве интересира...

Просечната нето-плата во август 36 390 денари

BiznisPRO

Добра вест за милиони работници во Германија: Доаѓаат пари

BiznisPRO

Биткоинот достигна највисоко ниво во последните две години: Неверојатен пораст на пазарот на криптовалути

BiznisPRO