ИКЕА ги затвора продавниците во Русија

ИКЕА привремено ги прекинува активностите во Русија и Белорусија, објави компанијата.

„Војната веќе има огромно влијание врз луѓето. Таа исто така резултира со сериозни нарушувања во синџирот на снабдување и условите за трговија. Поради сите овие причини, група компании одлучија привремено да ја паузираат работата на ИКЕА во Русија“, се вели во извештајот.

ИКЕА објави дека одлучила да го запре целиот извоз и увоз во и од Русија и Белорусија и да ги запре сите малопродажни и индустриски операции на ИКЕА во Русија.

ИКЕА во Русија има 17 продавници, кои сега ќе се затворат.

„Овие одлуки имаат директно влијание врз 15.000 вработени во ИКЕА. Нашите амбиции се долгорочни и обезбедивме вработување и стабилност на приходите за блиска иднина и обезбедивме поддршка за нив и нивните семејства“, се вели во соопштението.

ИКЕА исто така објави тековна донација од 20 милиони евра хуманитарна помош за насилно раселените поради конфликтот во Украина како одговор на итниот повик од агенцијата за бегалци на ОН.

Можеби ќе ве интересира...

Apple загуби 200 милијарди долари за 2 дена поради одлуката на Кина

Бизнис про

ЕВТИН ВО ОКТОМВРИ: Цената на гасот во Европа се уште паѓа

Бизнис про

На вага пред полетување Авиокомпаниите се заинтересирани за тоа колку се тешки патниците

Бизнис про