Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, јануари 2024 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2024 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки на месечно ниво за 0.6 %, а пониски на годишно ниво за 2.9 %.

Во јануари 2024, во споредба со декември 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 0.5 %, а повисоки во секторот Преработувачка индустрија за 0.5 %, во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 2.7 % и во секторот Снабдување со вода; отстранување на вода, управување со отпад и дејности за санација на околината за 1.6 %.

Во јануари 2024, во споредба со јануари 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 14.0 %, во секторот Преработувачка индустрија за 2.6 %, во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 1.4 %, додека во секторот Снабдување со вода; отстранување на вода, управување со отпад и дејности за санација на околината се повисоки за 1.8 %.

Можеби ќе ве интересира...

Пензионери очекувајте пензии! Датумот на исплатата е познат, а еве и колку ќе бидат покачени

BiznisPRO

НЛБ Банка донираше сензорна соба во Македонски Брод како дел од проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

BiznisPRO

Познато е кога ќе ги добиете парите од „Мој ДДВ“ за последното тромесечје од 2023

BiznisPRO