Индекси на цените во земјоделството, јануари 2024 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јануари 2024 година,
во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 5.1 %, а кај аутпутот се бележи намалување
од 5.2 %.

Во јануари 2024 година, во споредба со јануари 2023 година, индексот на цените на инпут 1 (тековно потрошени
средства во земјоделството) изнесува 94.1, а индексот на цените на инпут 2 (средства наменети за инвестиции во
земјоделството) изнесува 106.2.

Во делот аутпут, во јануари 2024 година, во споредба со јануари 2023 година, индексот на цените на растителното
производство изнесува 92.2, а индексот на цените на добиточното производство изнесува 104.1.

Можеби ќе ве интересира...

Просечната цена на земјоделското земјиште во ЕУ е 10.578 евра по хектар: Еве каде е поскапо

BiznisPRO

ТРИ КЛУЧНИ НАСОКИ: Објавен е план за решавање на кризата со храна во светот, ќе бидат потребни десетици милијарди долари

BiznisPRO

Цените на храната растат насекаде низ светот, месото е најпогодено

BiznisPRO