Индија гради три фабрики за чипови вредни повеќе од 15 милијарди долари

Индија одобри изградба на три фабрики за чипови со инвестиции од повеќе од 15 милијарди долари, бидејќи земјата се обидува да стане главен центар за чипови.

„Индија веќе има големи способности во дизајнот на чипови. Со овие единици нашата земја ќе развива способности во производството на чипови. Напредните технологии за пакување ќе бидат автохтоно развиени во Индија“, се вели во соопштението на владата.

Индија има амбиции да стане главен центар за чипови како САД, Тајван и Јужна Кореја, и се додворува на странски компании да започнат операции во земјата.

Tata Electronics ќе биде партнер на тајванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp за изградба на еден од своите производствени капацитети во Dholera, Гуџарат, со инвестиција од речиси 11 милијарди долари, се вели во соопштението.

PSMC обезбедува услуги за дизајн и производство на чипови во сегментите на логика и меморија. Има шест леарници за полупроводници во Тајван.

Фабриката ќе се фокусира на зрела технологија од 28 нанометри во индустриите како што се автомобилската индустрија, електрониката за широка потрошувачка и одбраната. Зрелата технологија се однесува на процесите вклучени во правењето чипови од 28 нанометри или поголеми.

Tata Semiconductor Assembly и Test Pvt Ltd ќе основаат втора фабрика во Моригаон, Асам, со инвестиција од 3,26 милијарди американски долари, за да развијат „домородни напредни технологии за пакување со полупроводници, вклучително и флип чип и интегриран систем во технологии за пакување“ за автомобилската индустрија, електричен возила и потрошувачка електроника.

Можеби ќе ве интересира...

Мајкрософт ја достигна највисоката пазарна вредност

BiznisPRO

Подобро од другите: Apple сега вреди повеќе од 3 познати компании ЗАЕДНО

BiznisPRO

Мајкрософт им ги намали платите на газдите: Погледнете колку се „ниски“ сега

BiznisPRO