Инфлацијата ја јаде сечија плата: Директорите во Америка се однесуваат како бандити

Цените растат речиси насекаде, а корпорациите брзо ги обвинија тие зголемувања за нивниот посиромашен бизнис, при што се зголемуваат цените на трудот и материјалите поради проблемите со снабдувањето предизвикани од Ковид-19 и руските воени операции во Украина.

Надоместокот на „Идок“ за американските работници се зголеми за четири отсто минатата година, што е најголем пораст од 2001 година, кога се приспособи на инфлацијата, платите и платите всушност паднаа за 2,4 отсто.

Во меѓувреме, извршните директори се на некој начин благодарни за тоа.

Во текот на првата година од пандемијата, платите на извршните директори скокнаа за 19 проценти – дури и колку од нивните бизниси заглавија, според Институтот за економска политика.

Слободно може да се каже дека извршните директори држат чекор со инфлацијата. Корпоративниот профит нагло се зголеми, а побарувачката за стоки и услуги остана силна дури и кога цените растеа. Сепак, фрустрацијата расте: расположението на потрошувачите падна на најниско ниво од 2011 година овој месец.

Наградата за извршната власт, се разбира, е секогаш на највисоко ниво, но сега разликата е во тоа што потрошувачите треба да плаќаат даноци, додека највисокиот врв станува побогат, а профитните маржи стануваат повисоки.

Корпорациите знаат дека можат да се извлечат со уште поголем пораст на цените, делумно затоа што идејата за инфлација стана вкоренета во колективната психа на клиентите.

Очекуваме да платиме повеќе, а продолжуваме да купуваме бидејќи платите ни се малку повисоки.

Но, како што цените продолжуваат да растат, „Мислам дека ќе биде неверојатно луѓето да дознаат повеќе за тоа како извршните директори навистина профитираат и профитираат од тоа“, рече Сара Андерсон, директорка на проектот за глобална економија во институтот. Таа го опиша како „директорите се однесуваат како бандити“

Се исплати да се биде богат
Еден од често наведените примери е Chipotle, кој ги зголеми потрошувачките цени за 10 отсто во последните две години, иако профитот расте.

Извршниот директор на синџирот Брајан Никол заработил 38 милиони долари во 2020 година. Тоа е 2.898 пати повеќе од просечниот вработен на ниво на продавници.

Претставниците на Chipotle не одговорија веднаш на истрагата, но портпаролот минатата година рече дека пакетот за компензација е „заснован на конкурентна анализа на платите на извршните директори во група колеги и е дизајниран да плати за перформансите“.

Старбакс исто така беше именуван за зголемувањето на цената, иако неговиот профит порасна за повеќе од 30 проценти минатата година. Извршниот директор во заминување Кевин Џонсон, исто така, доби зголемување од речиси 40 проценти, со вкупно повеќе од 20 милиони долари.

– Нашата програма за компензација на менаџерите е структурирана така што е тесно усогласена со нашата деловна цел и посветеност за создавање вредност за акционерите – рече претставникот.

Корпоративните одбори одлучуваат за платите на директорите, што е мешавина од плати, бонуси и други бенефиции поврзани со различни финансиски цели. Но, овие одбори често се полни со директори или поранешни директори од други компании кои имаат корист од системот. Критичарите на високите плати на извршните директори често забележуваат дека овие акционери веројатно нема да го разнишаат тој брод, особено кога профитот расте.

И покрај сите истражувања за спротивното, постои мислење дека „дечкото во канцеларијата на аголот е речиси одговорен за вредноста на компанијата“, рече Андерсон.

– И затоа мора да направите се што можете за да го усреќите и да се погрижите да не си замине.

Можеби ќе ве интересира...

Автомобилскиот гигант објави лоши вести

BiznisPRO

Оваа држава забранува увоз на вејп цигари

BiznisPRO

Светските цени на храната главно стабилни: Житарките поскапеа за 3 отсто на месечно ниво

BiznisPRO