Инфлацијата во еврозоната е во опаѓање: Еве колку таа изнесуваше во јули

Годишната стапка на инфлација во еврозоната беше 5,3 отсто во јули 2023 година, наспроти 5,5 отсто во јуни, објави „Евростат“. Една година претходно, стапката на инфлација во еврозоната беше 8,9 отсто.

Годишната стапка на инфлација во Европската унија беше 6,1 отсто во јули 2023 година, наспроти 6,4 отсто во јуни.

Една година претходно стапката на инфлација во ЕУ беше 9,8 отсто, објави Евростат.

Најниски годишни стапки се регистрирани во Белгија (1,7 отсто), Луксембург (два отсто) и Шпанија (2,1 отсто).

Во јули, најголем придонес во годишната стапка на инфлација во еврозоната имаа услугите (2,47 процентни поени), потоа храната, алкохолот и тутунот (2,2 процентни поени), неенергетските индустриски производи (1,26 процентни поени) и енергијата ( минус 0 ,62 процентни поени).

Можеби ќе ве интересира...

„Бадвајзер“ подарува илјадници лименки пиво поради забраната за послужување алкохол на Светското првенство во Катар

BiznisPRO

Бил Гејтс ги предупредува инвеститорите во биткоин: „Ако не сте на листата на Форбс, внимавајте“

BiznisPRO

Едночасовна испорака: Амазон ќе користи дронови за доставување лекови до вашиот дом

BiznisPRO