Инфлацијата во Хрватска од 4,1 отсто

Годишната стапка на инфлација во Хрватска во јануари изнесуваше 4,1 отсто, што е во согласност со претходната прелиминарна проценка.

Како што објави хрватскиот Државен завод за статистика (ДЗС) на својата веб-страница, инфлацијата во Хрватска во јануари била најниска од октомври 2021 година, а во декември била 4,5 отсто.

Во јануари цените на храната и безалкохолните пијалоци се зголемени за 6,5 отсто на годишно ниво, облеката и обувките за 3,8 отсто, рестораните и хотелите за 10 отсто, мебелот и опремата за домаќинство за 2,5 отсто, алкохолните пијалоци и тутунот за 3,8 отсто. проценти, но во сите наведени категории годишниот раст е помал во однос на декември.

Наспроти тоа, цените на транспортот се зголемени за 3,7 отсто на годишно ниво, а на комуникацијата за три отсто, што е забрзано во однос на декември.

На месечно ниво, цените во Хрватска паднаа за 0,4 отсто во однос на декември.

Можеби ќе ве интересира...

Владимир Лучиќ најавува: Нови ексклузивни ТВ канали во мрежата на Телеком Србија!

BiznisPRO

Еве колку чинат становите во Црна Гора

BiznisPRO

Два патнички авиони доаѓаат во јатото на Ер Србија

BiznisPRO