Исплатени помали пензии: Пензионерите во Хрватска не сметаа на ова

Во среда, на 8 мај, во Хрватска почна исплатата на пензиите за април, иако дел од пензионерите веќе ги добија парите на почетокот на месецот, што зависи од банката каде што имаат сметки.

Сепак, некои пензионери биле непријатно изненадени кога виделе дека земале помала пензија отколку во март, се пожалија на порталот Мировина.хр.

Беа збунети од разликата за претходните месеци
Имено, пензиите се усогласуваат двапати годишно – во јануари и јули, и сето тоа во споредба со претходното полугодие. Пензионерите ги чекаат исплатите на зголемениот износ бидејќи ХЗМО чека податоци од Државниот завод за статистика за просечната плата.

За декември се пресметува дури во февруари, а потоа ХЗМО носи официјална одлука за повисоки пензии за март, со исплата во април. Дополнително се исплаќаат и заостанатите долгови за јануари или февруари.

Од јануари пензиите се зголемени за 4,19 отсто. На пример, ако пензионер има пензија од 480 евра, неговите месечни примања се зголемуваат за околу 20 евра. Во април биле исплатени 20 евра повеќе за март, а со оглед на тоа што усогласувањето важи од јануари, пензионерот ја добил и разликата за јануари и февруари – по 20 евра.

Така, пензионерот во април земал 60 евра повисока пензија, но кога ќе се исплати во мај е 40 евра пониска, бидејќи продолжува исплатата на покачување од 20 евра месечно (без 40-те евра за јануари и февруари).

Пензионерите изненадени
Ваква ситуација се случува двапати годишно. Поголемиот дел од пензионерите мислеле дека пензијата е зголемена за сумата што ја добиле во април, па сметале на таа сума и потоа разочарани виделе дека пензијата е помала за тие 40 евра.

Просечната пензија по последното усогласување првпат во историјата надмина 500 евра, па во моментов изнесува 513 евра. Но, треба да се нагласи дека приближно 60 проценти од пензионерите добиваат помалку од тоа, пишува Мировина.хр.

Можеби ќе ве интересира...

Азербејџанец има најголема плата во Црна Гора: Еве што работи

BiznisPRO

Објавени просечните плати во Загреб и Хрватска

BiznisPRO

НОВА РЕФОРМА: Пензиите во земја од регионот растат за 40 отсто!

BiznisPRO