Јапонија за малку избегна рецесија

Јапонија за малку избегна да влезе во техничка рецесија во втората половина од минатата година, бидејќи источноазиската земја ги ревидираше економските податоци нагоре, враќајќи го кварталниот пад во позитивен раст, поддржувајќи ја можноста централната банка да ја прекине политиката на негативни каматни стапки овој или следниот месец. .

Ревидираните податоци покажуваат дека јапонскиот бруто домашен производ (БДП) се зголемил за 0,4 отсто на годишно ниво во кварталот октомври-декември, што е подобро од првичната проценка за намалување од 0,4 отсто.

На квартална основа, јапонскиот БДП порасна за 0,1 отсто, наспроти првичниот пад од 0,1 отсто и просечната прогноза за раст од 0,3 отсто, пишува порталот Бизнис.

Податоците значат дека јапонската економија – сега четврта по големина во светот зад Германија – избегна техничка рецесија бидејќи компаниите трошеа повеќе од очекуваното на постројки и опрема.

Капиталните трошоци се зголемија за 2,0 отсто, а нагорната ревизија дојде во услови на растечки пазарни очекувања дека Банката на Јапонија би можела да ги отфрли негативните каматни стапки веќе овој месец, делумно поттикнати од неодамнешните коментари на членовите на одборот на Банката дека Јапонија се движи кон своите два отсто цел на инфлација .

Можеби ќе ве интересира...

Светски берзи: NVIDIA ја потврди титулата најважна компанија во светот

BiznisPRO

Светска банка: Економиите во развој мора да растат многу побрзо за да ги платат долговите

BiznisPRO

Рецесија во Британија и официјално

BiznisPRO