Капитален маневар на Џорџ Сорос пред изборите во САД: „Кој може да го спречи?

Познато е дека милијардерот Џорџ Сорос наскоро би можел да преземе голем удел во втората по големина радио компанија во САД. Така, тој би ставил под своја контрола повеќе од 220 станици низ земјата и би добил контрола над медиумските содржини.

Сепак, AllSides Technologies, Inc., компанија за технолошки решенија посветена на „одржување рамнотежа“ во медиумскиот простор, ќе се обиде да го спречи во тоа.

Имено, тие нудат решение за радио станиците и другите новински станици кои страдаат од криза на интегритет поради веста дека „Сорос фонд менаџмент“ ќе стане најголем акционер во Audacy, Inc., третата по големина радио компанија во САД. како и сопственик на 235 радио станици на 48 медиумски пазари.

AllSides нуди технолошки алатки и услуги за да им помогне на редакциите и корисниците на вести да се борат против пристрасноста, дезинформациите и манипулациите. Денес, AllSides објави и нова услуга, AllSides Balanced News Minute, компонента која ги следи клучните разлики во известувањето за националните наслови.

Ќе ги надополни постојните извори на вести на AllSides кои нудат готова, непристрасна содржина на слушателите и читателите на дигитални вести и ќе бидат достапни низ САД во текот на следните неколку месеци.

AllSides нуди и алатки за мерење кои покажуваат дали публиката препознава политичка пристрасност во известувањето, јавува Yahoo.

„Во AllSides, ние сме загрижени за партиска манипулација со вестите кои дополнително ќе ја поларизираат нашата нација и ќе го загрозат кредибилитетот на целата информативна индустрија. Оваа аквизиција е вознемирувачка, со оглед на времето и околностите“, рече извршниот директор на AllSides, Џон Гејбл.

„За борба против заканите, AllSides им нуди на сите радио станици и на слушателите повеќе опции“, додаде Џон Гејбл.

Инаку, Audacy поднесе барање за стечај во јануари, а судските документи покажуваат дека фондот на Сорос презел 415 милиони долари од долгот на Audacy, што го прави најголемиот акционер на радиодифузерот.

Познато е дека Џорџ Сорос ги користи своите пари и влијание за поддршка на политичките ставови што ги застапува. Откако Сорос Фонд Менаџмент ги купи Vice News во 2023 година и 18 латиноамерикански радио станици во 2022 година, критичарите долго време изразија загриженост за партиското влијание во вестите.

Можеби ќе ве интересира...

Гасот поскап за 20 отсто: Цената скокна по наредбата на Путин да се плаќа со рубљи

BiznisPRO

Колку штедат Германците за еден месец?

BiznisPRO

Преку украинска територија: Гаспром нормално продолжува да испорачува гас за Европа

BiznisPRO