Кина во симултанка за „новото бело злато“ – инвестира две милијарди долари

Кинеската рударска компанија Tibet Summit Resources Co. Ltd. ја објави својата намера да инвестира 2,2 милијарди долари во два проекти за истражување на литиум во Аргентина.

Ова се наведува во соопштението објавено од аргентинското Министерство за надворешни работи.

Претседателот на компанијата Џианронг Хуанг ги сподели овие планови додека зборуваше со аргентинската амбасадорка Сабина Вака Нарвај на Меѓународната изложба за увоз на Кина во Шангај.

Како што објасни претседателот на Tibet Summit Resources, неговата компанија има намера да инвестира околу 700 милиони долари во проектот „Devil’s Salt Flats (Salar de Diablillos) во провинцијата Салта, кој се очекува да произведе 50.000 тони литиум карбонат за батерии почнувајќи од следната година.

Се очекува компанијата да инвестира уште 1,5 милијарди долари во изградба на фабрика во солената тава Аризаро, исто така во Салта, која би можела да произведе помеѓу 50.000 и 100.000 тони литиум карбонат до 2024 година.

Тибет Самит Ресорсис, исто така, соопшти дека очекува да отвори околу 10.000 работни места во областите каде што ќе се спроведуваат овие проекти.

Можеби ќе ве интересира...

Нова цена на горивата – Бензинот ближи кон 90 денари од литар

Бизнис про

Шефот на Фолксваген предвидува дека војната ќе биде полоша за европската економија од пандемија

Бизнис про

Регулаторна утврди нови цени на дериватите

Бизнис про