Пронајдено е можеби најголемото наоѓалиште на литиум во светот

Можеби најголемото наоѓалиште на литиум некогаш откриено во светот е пронајдено во Америка.

Според проценките, ова наоѓалиште би можело да содржи дури 40 милиони тони од реткиот метал, а моменталниот рекорд е 23 милиони тони.

Депозит на литиум откриено во вулкански кратер долж границата Невада-Орегон може да содржи до 40 милиони тони редок метал. Ова е веројатно најголемото вакво наоѓалиште во светот, кое би можело да има огромно влијание врз индустријата за електрични возила, според една нова студија.

Депозитот скриен во калдерата (котел) Мекдермит се проценува дека содржи помеѓу 20 милиони и 40 милиони тони литиум, што би било речиси двојно повеќе од сегашниот рекорд од околу 23 милиони метрички тони пронајдени во текот на летото под боливиската солена тава, објавија истражувачите. во Напредокот на науката.

Исто така, во голема мера ќе ги зголеми вкупните резерви на литиум во САД, кои претходно се проценуваа на само еден милион метрички тони.

Белгискиот геолог Аноук Борст рече дека ако проценката се покаже како точна, ненадејната презаситеност на американскиот литиум – метал што го бараат производителите на електрични возила – може да има глобални последици.

„Тоа би можело да ја промени динамиката на литиумот на глобално ниво, во однос на цената, безбедноста на снабдувањето и геополитиката. САД ќе имаат свои резерви на литиум, а индустриите помалку ќе се плашат од недостиг на снабдување“, рече Борст за Chemistry World.

Производителите на електрични возила се пожалија дека залихите на „белото злато“ ќе се намалат до 2025 година, при што Кина, САД и неколку јужноамерикански земји се обидуваат да најдат големи депозити за да ја задоволат растечката побарувачка.

Литиумот е веќе во недостиг, а ние само што почнавме да зборуваме за е-возила

Пол А. Џејкобсон, главен финансиски директор на најпознатата автомобилска компанија, Џенерал Моторс, им рече на инвеститорите во средината на јуни дека тие „веќе се соочуваат со ризикот“ од намаленото снабдување со литиум, објаснувајќи дека GM купила удели во рударските операции.

„Треба да имаме партнерства со луѓе кои можат да ни го добијат литиумот во формата што ни треба“, рече Џејкобсон.

Брзањето за стекнување на белото злато е поттикнато и со планот за чиста енергија на претседателот Бајден, кој предвидува електричните возила да сочинуваат околу 50 отсто од сите продадени автомобили до 2030 година.

Администрацијата се заложи за инвестиција од 7,5 милијарди долари во станици за полнење електрични возила низ целата земја.

Томас Бенсон, геолог во американската корпорација за литиум Америкас (Корпорација Литиум Америкас), кој е коавтор на новата студија, очекува дека рударството во наоѓалиштето МекДермит Калдера би можело да започне до 2026 година.

Истражувачите од американската корпорација за литиум, GNS Science и Државниот универзитет во Орегон објаснија дека уникатните услови на експлозијата на локацијата пред 16 милиони години создале идеални услови за формирање на честички богати со литиум.

Невада беше жариште на наоѓалишта на литиум, но локалитетите наидоа на противење бидејќи конзерваторите, Индијанците, па дури и НАСА се обидоа да го блокираат ископувањето во областа.

Рудникот МекДермит Калдера се наоѓа веднаш до рудникот Такер Пас, кој беше место на протести на домородните племиња и бројни правни предизвици во последните три години.

Можеби ќе ве интересира...

(ВИДЕО) Се е вклопено во 7 квадрати: Во Јапонија микро-апартмани плаќаат 250 евра месечно

BiznisPRO

Ќе работат 4 дена во неделата: Вработените во оваа земја ќе може да ги исклучуваат телефоните за време на викендите и ќе можат да ги игнорираат пораките од шефовите

BiznisPRO

Мексико ја престигна Кина

BiznisPRO