Ковачевски најави намалување на цената на горивото за десетина денари – преку намалување на ДДВ и акцизата

– Ја намалуваме стапката на ДДВ од 18% на 10% при промет на енергенсите: дизел, безоловен бензин, гасно масло, течен нафтен гас (ТНГ) и метан. Оваа мерка ќе ја заштити куповната моќ на крајните потрошувачи, граѓаните, вклучително и земјоделците кои произведуваат во мал обем, односно не се регистрирани. Со намаленото ДДВ практично се намалува цената на енергенсите за граѓаните со што имаме заштита на животниот стандард од една страна, а од друга страна преку мерката се зголемува ликвидноста и солвентноста на компаниите, рече премиерот Димитар Ковачевски.

Ја намалуваме акцизата врз основа на берзанските цени. Би се примениле акцизи намалени за 2 денари, дизелот наместо 85, 5 денари би се намалил за 10,5 денари и би изнесувал 75 денари. Бензин наместо 91,5 денари би се намалил околу 11,5 денари и би изнесувал 80 денари, порача Ковачевски

Можеби ќе ве интересира...

„Реплек АД“ инвестира 43 милиони денари во фотоволтаична централа – 40% од потребите за електрична енергија од обновливи извори

BiznisPRO

Владата на Словенија ги утврди максималните малопродажни цени на горивата, одлуката трае 30 дена

BiznisPRO

Саудиска Арабија ја намали цената на нафтата

BiznisPRO