Куќа на Сејшели, остров Eden / фото Biznispro

Куќите ќе поскапат на глобално ниво

Распространетиот пад на глобалните цени на куќите што ги погоди развиените економии во голема мера се ублажува, според анализата на податоците на ОЕЦД, што ги поттикна економистите да предвидат дека најдлабокиот пад на станбените објекти во последните 10 години достигнал точка на превртување.

Во 37 индустриски развиени земји на ОЕЦД, номиналните цени на куќите се зголемија за 2,1 отсто во третиот квартал од 2023 година во споредба со претходните три месеци и во споредба со стагнацијата на почетокот на минатата година, пишува Фајненшл тајмс. Околу една третина од тие земји пријавија квартален пад во последните три месеци од 2023 година.

Аналитичарите посочуваат дека најновите податоци сугерираат дека падот на цените на куќите сега го допре дното во повеќето земји и дека на пат е нагорна корекција на цените. Цените на становите паднаа на крајот на 2022 година, откако централните банки агресивно ги зголемија каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата.

Тој пад е веќе ублажен или дури и обратен во многу економии, бидејќи се очекува централните банки да ги намалат трошоците за задолжување, а намалената понуда на недвижен имот, исто така, придонесува за растот на цените. Ова е причината зошто реалните цени на становите во земјите на ОЕЦД се вратија на раст во последниот квартал од минатата година.

Цените на куќите и становите на многу места го допреа дното и започнаа нагорна траекторија, оценуваат економистите. Цените најверојатно дополнително ќе паднат во земји како Германија, Данска и Шведска, бидејќи има повеќе имоти за изнајмување кои се нудат на тие пазари, но се очекува трендот да се промени и таму.

Цените на куќите се задржаа во САД, каде што солидниот економски раст и растот на работните места помогнаа номиналните цени да се зголемат за 5,2 отсто во годината до ноември 2023 година. годишен пад од 10,2 отсто лани.

Можеби ќе ве интересира...

Бисер на Европа: Овој град ќе ви плати 55.000 евра за да се преселите таму – ова е единствениот услов

BiznisPRO

Богатството на починатиот медиумски тајкун на продажба: 100 имоти на Силвио Берлускони се продаваат

BiznisPRO

За 13 минути заработува повеќе отколку што просечниот човек заработува во текот на животот

BiznisPRO