Летно сметање на времето – Стрелките на часовникот ќе се поместат за еден час нанапред

Во последниот викенд во март 2022-та година, ноќта во 2 часот меѓу 26-ти и 27-ми март почнува летното сметање на времето.

Стрелките на часовникот треба да се поместат за еден час нанапред, односно времето во 2 часот, ќе се смета како да е 3 часот. До крајот на март денот ќе се зголеми и ќе се стемнува околу 18 часот, а со поместувањето на стрелки, ден ќе имаме се до 19 часот, а на почетокот на летото и до 20 часот.

Преминувањето на времето од зимско кон летно и обратно првпат почнало во 1916 та година во државите на северот во Европа, а денес е практика во 70 земји од Светот.

Можеби ќе ве интересира...

Девизните резерви достигнаа речиси 4,3 милијарди евра

BiznisPRO

Раст на зелените кредити за 55% во изминатите две и пол години, но сè уште е ниска застапеноста во вкупните кредити

BiznisPRO

Во април: Годишен раст од 9,3% на вкупните депозити и од 6,8% на вкупната кредитна поддршка

BiznisPRO