Луѓето сакаат нов работен систем: Повеќе од 80 проценти од вработените сакаат четиридневна работна недела

Огромното мнозинство од вработените со полно работно време, или 81 отсто од анкетираните, сакаат четиридневна работна недела, покажува најновото истражување на њујоршката финансиска компанија „Бенкрејт“.

Како што објави CNBC, 89 отсто од вработените кои сакаат четиридневна работна недела се подготвени да се жртвуваат и да се жртвуваат за да ја постигнат оваа цел.

Повеќе од половина, поточно 54 отсто од работниците се подготвени да работат повеќе часови, а 37 отсто од вработените се подготвени да го сменат работното место или дури и областа на работа поради пократка работна недела.

Повеќе од 27 отсто од анкетираните би работеле почесто од канцеларија за да ја остварат својата желба, а вработените се подготвени да работат и надвор од работното време – 23 отсто, да работат работа за која се помалку заинтересирани – 17 отсто, да се откажат. неколкудневен одмор – 16 отсто, а 10 отсто од испитаниците би се согласиле на помала плата или назадување во кариерата.

Резултатите од јулското истражување во кое учествуваа 2.367 луѓе покажаа дека работниците не сакаат да се вратат на работниот модел пред пандемијата на корона вирусот.

– Хибридниот работен модел, кој комбинира работа од далечина со работа од канцеларија, стана нов стандард – изјави главниот економист на ZipRekruter, Џулија Полак.

Можеби ќе ве интересира...

Значително поскапување на горивата: Бензинот достигна 84 денари, дизелот 75,50 за литар

Бизнис про

Еден од најголемите сончеви паркови во Европа е првата француска стратешка инвестиција во Северна Македонија

Бизнис про

Промени на глобалната берза: Вредноста на еврото падна во однос на американскиот долар

Бизнис про