• декември 10, 2022
  • 20 ДВЕ МИНУТИ ЧИТАЊЕ

Македонија меѓу земјите со најевтин бензин и дизел во Европа, втора е Црна Гора, а кај комшиите литар дизел се точи за над 120 денари – Список на европските држави и цените на горивата

Македонија меѓу земјите со најевтин бензин и дизел во Европа, втора е Црна Гора, а кај комшиите литар дизел се точи за над 120 денари – Список на европските држави и цените на горивата

По последните промени на цените на горивата во земјава Македонија се најде меѓу земјите со најниска цена на горивата во цела Европа. Цеентар.мк анализира деа можеби ова е и причината што голем број на граѓани од Албанија, Грција, Србија и Бугарија кои се во близина на граничните премини ги запоседнаа нашите бензински пумпи.

Во Македонија во моментов бензинот 95 се точи за 77,50 денари, еуросупер 98 за 79, 50 денари, а дизелот за 79,50 денари.

Кај комшиите цените се следни:

Во Србија, според анализата на Centar.mk бензините се продаваат за 98 денари за литар за бензинот 95, бензинот 98 пак се продава за 114 денари, дизелот се точи за 115 денари.

Во Албанија пак според анализата на Centar.mk цената на бензинот еуросупер 95 е 106 денари, додека дизелот е 120 денари за литар.

Во Бугарија пак цените на горивата се следни: бензините се точат за 91 со 104 денари, а дизелот е исто 104 денари.

Во Грција горивата се уште поскапи, па дизелот таму се точи 123 денари,според анализата на Centar.mk, додека бензинот 95 се продава за 127 денари од литар. Еуросупер 98 се продава за 136 денари од литро.

Црна Гора пак е втората земја после Македонија од европските земји која има најевини горива. Бензинот се продава за 89 денари, еуросупер 98 се продава за 92 денари од литар, а дизелот за 100 денари од литар.

Целиот список погледнете го во продолжение:
<table class=”waffle” cellspacing=”0″ cellpadding=”0″>
<thead>
<tr>
<th class=”row-header freezebar-vertical-handle header-shim row-header-shim”></th>
<th id=”0C0″ class=”header-shim”></th>
<th id=”0C1″ class=”header-shim”></th>
<th id=”0C2″ class=”header-shim”></th>
<th id=”0C3″ class=”header-shim”></th>
<th id=”0C4″ class=”header-shim”></th>
</tr>
</thead>
<tbody>
<tr>
<th id=”0R0″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s0″></td>
<td class=”s1″ dir=”ltr”>ДРЖАВА</td>
<td class=”s1″ dir=”ltr”>БЕНЗИН БМБ-95</td>
<td class=”s1″ dir=”ltr”>БЕНЗИН БМБ-98</td>
<td class=”s1″ dir=”ltr”>ДИЗЕЛ</td>
</tr>
<tr>
<th class=”freezebar-cell freezebar-horizontal-handle row-header-shim”></th>
<td class=”freezebar-cell”></td>
<td class=”freezebar-cell”></td>
<td class=”freezebar-cell”></td>
<td class=”freezebar-cell”></td>
<td class=”freezebar-cell”></td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R1″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Албанија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>208,79 ALL (1,73 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”></td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>236,91 ALL (1,96 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R2″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Австрија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,73 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,91 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,95 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R3″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Белгија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,89 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,05 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,13 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R4″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>БИХ</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,89 BAM (1,48 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>3,30 BAM (1,69 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>3,47 BAM (1,78 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R5″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Бугарија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,91 BGN (1,49 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>3,33 BGN (1,70 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>3,33 BGN (1,70 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R6″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Чешка</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>42,69 CZK (1,75 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>44,04 CZK (1,81 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>46,29 CZK (1,90 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R7″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Црна Гора</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,46 EUR</td>
<td class=”s8″ dir=”ltr”>1,50 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,64 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R8″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Данска</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>14,19 DKK (1,91 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>15,18 DKK (2,04 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>14,19 DKK (1,91 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R9″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Естонија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,83 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,88 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,89 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R10″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Финска</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,01 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,11 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,19 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R11″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Франција</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,79 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,87 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,95 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R12″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Грција</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,07 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,22 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,01 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R13″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Хрватска</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>11,480 HRK (1,52 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>13,360 HRK (1,77 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>12,500 HRK (1,66 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R14″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Ирска</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,82 EUR</td>
<td class=”s9″></td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,18 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R15″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Италија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,80 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,01 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,92 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R16″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Летонија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,75 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,78 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,87 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R17″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Литванија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,69 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,73 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,85 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R18″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Луксембург</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,59 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,81 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,73 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R19″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Унгарија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>670,00 HUF (1,64 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>720,00 HUF (1,76 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>730,00 HUF (1,78 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R20″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s10″></td>
<td class=”s11″>Македонија</td>
<td class=”s12″ dir=”ltr”>77,50 MKD (1,25 EUR)</td>
<td class=”s12″ dir=”ltr”>79,50 MKD (1,28 EUR)</td>
<td class=”s12″ dir=”ltr”>79,50 MKD (1,28 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R21″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Германија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,88 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,98 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,97 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R22″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Холандија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,08 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”></td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,15 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R23″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Норвешка</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>21,190 NOK (2,02 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>22,590 NOK (2,15 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>22,52 NOK (2,15 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R24″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Полска</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>6,66 PLN (1,41 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>7,58 PLN (1,61 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>7,90 PLN (1,68 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R25″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Португалија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,89 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,00 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,03 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R26″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Романија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>7,42 RON (1,52 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>8,20 RON (1,70 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>8,72 RON (1,81 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R27″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”></td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”></td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”></td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”></td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R28″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Словачка</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,72 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,89 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,90 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R29″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Словенија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,46 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,83 EUR</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,62 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R30″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Шпанија</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,79 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>1,89 EUR</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>2,02 EUR</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R31″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Србија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>171 RSD (1,46 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>205,000 RSD (1,76 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>201RSD (1,88 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R32″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Шведска</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>19,94 SEK (1,81 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>20,890 SEK (1,90 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>24,720 SEK (2,25 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R33″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>Швајцарија</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,91 CHF (1,95 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,92 CHF (1,96 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,26 CHF (2,31 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R34″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s2″></td>
<td class=”s3″ dir=”ltr”>Турција</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>21,09 TRY (1,11 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>21,63 TRY (1,13 EUR)</td>
<td class=”s4″ dir=”ltr”>26,39 TRY (1,38 EUR)</td>
</tr>
<tr>
<th id=”0R35″ class=”row-headers-background row-header-shim”>
<div class=”row-header-wrapper”></div></th>
<td class=”s5″></td>
<td class=”s6″ dir=”ltr”>В. Британиja</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,68 GBP (1,94 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>2,00 GBP (2,31 EUR)</td>
<td class=”s7″ dir=”ltr”>1,93 GBP (2,23 EUR)</td>
</tr>
</tbody>
</table>

Поврзани соддржини

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа…

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2023 за долгови доспеани…
Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи кредити

Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи…

Десетици измамени граѓани се соочиле да плаќаат рати од туѓи подигнати брзи…
Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан е значителен пад на цените на градежните материјали

Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан…

Ќе одат надолу цените на квадратен метар станбена површина во главниот град…
Оддржана констутивна седница на НАТТА

Оддржана констутивна седница на НАТТА

По одлуката на Управниот одбор на Стопанската комора на Северна Македонија за…
Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ

Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда…

Уживајте опуштено во долги телефонски разговори или во повеќе интернет со новата…
Преку одржливо и органско производство на грозје и вино до зајакната позиција на македонската винска индустрија

Преку одржливо и органско производство на грозје и вино…

Зајакнување на позициите на пазарите, градење препознатлив бренд со географска индикација и…
Се стега обрачот околу скапите брзи кредити: Со нов закон нема да смеат да се наплаќаат астрономски камати и провизии

Се стега обрачот околу скапите брзи кредити: Со нов…

Во тек е процесот за носење на законските измени со кои максималната…
Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест македонски проекти за унапредување на стручното образование

Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест…

Шест најуспешни проекти од Северна Македонија се предложени за финансирање во вториот…
АНАЛИЗА: Се очекува пад на цените на становите низ Скопје и внатрешноста на Македонија

АНАЛИЗА: Се очекува пад на цените на становите низ…

Цената на квадратен метар станбена површина ќе се намалува. Напумпаните цени на…
Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити

Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити

Две третини од испитаниците или 65,3 отсто изјавиле дека државата треба дополнително…
Значително поевтинија горивата – ова се новите цени

Значително поевтинија горивата – ова се новите цени

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе…
„Алкалоид“ – најпосакувана македонска компанија за вработување во 2022 година

„Алкалоид“ – најпосакувана македонска компанија за вработување во 2022…

„На манифестацијата беа доделени награди во вкупно 7 категории, а ’Алкалоид’ ја…