Маск отпушти 10 отсто од работната сила: Намалено производството на евтини електрични возила

На продажбата на електричните возила на Tesla влијаеја и високите каматни стапки, кои ја намалија достапноста на луксузот за клиентите, додека во исто време се конкуренти во Кина.

Американската компанија Тесла, во сопственост на Илон Маск, ќе отпушти десет отсто од своите вработени поради падот на побарувачката за електрични возила на висококонкурентниот пазар. Во последните неколку месеци, компанијата побара од своите менаџери да ги идентификуваат клучните членови на тимот и ги паузираше наградите и ја откажа годишната евалуација на некои вработени.

Според последниот годишен извештај, најголемиот светски производител на автомобили по пазарна вредност во декември минатата година имал 140.473 вработени на глобално ниво, а сега ќе отпушти 15.000 од нив.

Можеби ќе ве интересира...

„Прекумерниот девизен курс ги поскапи швајцарските стоки и услуги во странство“ Франкот најсилен во однос на еврото од 2015 година

BiznisPRO

Колку вреди крипто пазарот?

BiznisPRO

Глово се повлекува од словенечкиот пазар

BiznisPRO