МБА: Апелираме до граѓаните непотребно да не се изложуваат на трошоци менувајќи ги своите денарски средства во девизи

Во врска со шпекулативните и невистинити информации коишто се пласираат во јавноста во изминатиот период, поврзани со движењата на менувачкиот пазар и девизниот курс ги известуваме граѓаните дека менувачките работи кај банките се одвиваат непречено. Банките располагаат со доволно девизна готовина и девизи за задоволување на сите потребите на граѓаните. Притоа, курсевите по кои се спроведуваат трансакциите се транспарентни, јавно објавени на секое менувачко место и се на стабилно ниво, велат од Македонската банкарска асоцијација

Апелираме до граѓаните непотребно да не се изложуваат на трошоци менувајќи ги своите денарски средства во девизи, притоа водени единствено од шпекулациите и лажните вести, присутни во овој период.

Уште еднаш потсетуваме дека банкарскиот систем е високо капитализиран и ликвиден и како и во досегашниот период има потенцијал за справување со шокови и натамошна поддршка на компаниите и граѓаните, велат од МБА.

Можеби ќе ве интересира...

Растат цените на нафтата на светскиот пазар – „Ризикот останува, можноста за проширување на конфликтот на Блискиот Исток“

BiznisPRO

Бесими: Бордот на ММФ го одобри ПЛЛ, со тоа и првата транша oд 110 милиони евра

BiznisPRO

Одлична вест: Следува предвремена исплата на февруарската пензија, еве на кој датум ќе легнат пензиите на трансакциските

BiznisPRO