Министрите за финансии на ЕУ ги поддржуваат амбициозната стратегија за надградба на силните страни на Групацијата ЕИБ, фокусирањето на осумте приоритети

Претседателката на Европската инвестициска банка Надја Калвињо сподели минатата недела со министрите за финансии на ЕУ амбициозна стратегија за надградба на силните страни на Групацијата ЕИБ, фокусирање на осум основни политички приоритети и искористување на целосниот потенцијал на институцијата за зајакнување на растот и општествената и територијалната кохезија и поддршка на лидерството на Европа во двојната зелена и дигитална транзиција, како и зголемување на конкурентноста на Европа, отворената стратешка автономија и економската безбедност.

Сржта на пристапот што во Гент го откри претседателката на Групацијата ЕИБ е затворањето на инвестицискиот јаз во иновациите, новите технологии и физичката и општествената инфраструктура, во и надвор од Европската Унија, во корист на регионите, бизнисите и граѓаните на Европа.

Новите иницијативи ставени на маса имаат за цел да ги фокусираат инвестициите врз ублажување и адаптација на климатските промени и енергетската транзиција, дигитализацијата и новите технологии. Тие, исто така, вклучуваат планови за засилување на инвестициите во безбедноста и одбраната, за зголемување на поддршката и зголемувањето на малите и средни претпријатија (МСП), за зајакнување на територијалната кохезија и општествената инфраструктура во областите како што се образованието, здравството и достапното домување, како и инвестирање во земјоделството и биотехнологијата. Надвор од Европската Унија, фокусот на стратегијата е на поддршката за Украина и успешен процес на проширување, како и на стратегијата за Глобалната порта на ЕУ.

„Ги поздравувам денешните конструктивни дискусии со министрите за финансии на ЕУ, со кои претседава белгиското претседателство. Силната поддршка на нашата стратегија од страна на министрите ќе ни помогне да ги надградиме силните страни на Групацијата ЕИБ и да го искористиме овој моќен инструмент со својот целосен потенцијал за поддршка на стратешките приоритети на ЕУ и успешно справување со денешните глобални предизвици“, рече претседателката Калвињо.

Претседавач на состанок беше белгискиот министер за финансии и претседател на Бордот на ЕИБ, Винсент Ван Петегем. Тој рече: „Европа се соочува со огромни предизвици, кои бараат огромно финансирање. Како најголема мултилатерална банка во светот, ЕИБ може да им помогне на владите да ги мобилизираат средствата потребни за финансирање на предизвиците со кои се соочуваме, како што се одбраната, климата и конкурентноста. ЕИБ ја има вистинската експертиза и вистинските алатки за да го вклучи приватниот сектор. Со ставање печат за квалитет врз одредени инвестициски проекти, ЕИБ дава силен кредибилитет на поризичните проекти, дозволувајќи им вклучување на приватните инвеститори.“

Претседателката на ЕИБ, исто така, ги истакна плановите за засилување на финансирањето на ЕИБ Групацијата за безбедноста и одбраната на Европа, со силен фокус на новите технологии, критичната инфраструктура како што се граничната контрола, кибербезбедноста, вселенската и технологиите за двојна употреба, како што се беспилотните летала. Стратегијата вклучува и нова поддршка за нови и посилни партнерства. „Ние веќе се ангажираме со Европската комисија и другите клучни засегнати страни за опсегот и дефиницијата на ‚двојна употреба’“, додаде таа.

Меѓу темите за кои се разговараше беше и создавањето на нови алатки за финансирање на стратешките технологии, како што се чиповите, како и за клучните сектори во економијата, пред се малите и средните претпријатија.

По дискусијата на Екофин, Групацијата ЕИБ ќе работи со својот Управен одбор за да ги истражи и да ги усогласи предлозите за програма за енергетска ефикасност на МСП за зголемување на основната група на зелени и економски ефикасни технологии и нова програма за вода која ќе им помогне на градовите, регионите и бизнисите, особено на фармерите и земјоделскиот сектор, да управуваат со влијанието на сушата и поплавите, да го дигитализираат и да ја зголемат ефикасноста на циклусот на водата. Банката ќе подготви предлог за нова FAST програма за забрзување на дигитализацијата и технолошките иновации во рамките на Европската Унија.

Затворањето на инвестицискиот јаз за успех на Европа во зелената и дигиталната транзиција бара целосна мобилизација на јавните ресурси, намалување на бирократијата, намалување на времето до пазарот и натрупаноста во приватниот сектор. Претседателката Калвињо, исто така, претстави амбициозни планови за зголемување на ефикасноста во работењето на Групацијата ЕИБ, на пример со рационализирање и дигитализација на процесите, а со тоа и намалување на времето потребно проектите да бидат одобрени и испорачани на терен.

Дискусијата, која се одржа за време на неформалниот Екофин во Гент, беше првата стратешка размена на мислења меѓу гувернерите на ЕИБ и новата претседателка, која ги презеде своите должности на 1 јануари 2024 година. Состанокот уследи по неколку интензивни недели исполнети со состаноци помеѓу претседателката и поединечните акционери на банката, за време на кои Калвињо посети неколку главни градови и се сретна со министри и шефови на влади.

ЕИБ е финансиски огранок на Европската Унија, со биланс на состојба од над 550 милијарди евра, солидна финансиска позиција и неспоредлив рекорд на инвестиции во голема инфраструктура, клима и иновации. ЕИБ делува како катализатор за приватни инвестиции (за секое евро распореден капитал на ЕИБ, се мобилизираат 40 евра инвестиции) и игра контрациклична улога придонесувајќи за економската стабилност. Ова обезбедува многу силна основа за подготвување активности во наредните години.

Можеби ќе ве интересира...

Пад на индексот на азиските пазари: Никеи 225 потона за речиси 3 отсто

BiznisPRO

Популарната онлајн продавница повеќе не ги прифаќа овие картички

BiznisPRO

Русите конечно профитираа

BiznisPRO