На Хрватска и недостигаат најмалку 200.000 работници во сите сфери

На Хрватска во моментов и недостигаат најмалку 200.000 работници во сите економски сфери, објави денеска риека „Нови лист“. Работниците се во позиција на избор како никогаш досега, а работодавците се принудени да се борат ако сакаат да задржат квалитетни работници.

Негативни демографски движења, низок природен прираст и емиграција на населението, главно високообразовани луѓе, се забележани во Хрватска.

Последица на овие трендови е зголемениот увоз на работна сила бидејќи без странски работници многу работни места едноставно би престанале, пренесува Танјуг.

Минатата година во Хрватска се издадени над 172.000 работни дозволи за работници од трети земји, најмногу за Загреб и крајбрежните области, а најбарани работници се градежништвото и туризмот. Потребата од странска работна сила во Хрватска само расте, а така веројатно ќе биде и годинава, велат од Нови лист.

Можеби ќе ве интересира...

Лидл купи земјиште за градба на логистички центар – Ќе биде центар на регионот?

BiznisPRO

Во јули и септември ќе пристигнат два нови авиони за Ер Србија

BiznisPRO

Доаѓаат пари за пензионерите: МТСП објави кога ќе легне дополнителната помош до 3.000 денари на сметките на македонските пензионери и загрозени граѓани

BiznisPRO