На сметките на работниците мора да легнат по 12.740 денари за К-15, казните за фирмите се огромни

К-15 мора да исплатат сите компаниите за сите свои вработените.

Некои вработени веќе го добија регресот од своите работодавци, но тие се во многу помал број, а најзначајните исплати се очекуваат во деновите пред нас.

Доколку на пример работникот е пријавен на половина работно време (20 часа неделно), му следуваат најмалку 10 работни дена годишен одмор (член 48, став 4 од Законот за работни односи) и исплата на половина износ од утврдениот регрес.

Законот за работни односи предвидува право на регрес за годишен одмор за сите вработени кои имаат остварено најмалку 6 месеци непрекинат работен стаж во тековната година, без разлика дали вработениот е пријавен на неопределено, или определено време.

К-15 се исплаќа до крајот на годината, односно до 31.12, а неговиот минимален износ треба да изнесува најмалку 40% од просечната нето плата по вработен исплатена во последните три месеци. Годинава таа сума треба да биде 12.740 денари.

Kaзните за злоупотреба изнесуваат од 2.000 до 4.000 за компанијата, но и од 500 до 1.000 евра за одговорното лице.

Можеби ќе ве интересира...

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

BiznisPRO

„Брако“ инвестира 10 милиони евра во нови еколошки технологии и нови производствени капацитети

BiznisPRO

„Твитер“ почна да наплаќа за синото лого

BiznisPRO